Voortaan bestaat het inschrijvingsbewijs voor voertuigen uit twee delen: een deel om thuis te bewaren en een deel in de wagen. Het nieuwe kentekenbewijs moet fraude tegengaan.
Inschrijvingsbewijs
Het inschrijvingsbewijs of het kentekenbewijs (CIM, certificat d'immatriculation) ontvangt u samen met uw nummerplaat. De DIV (Directie voor Inschrijving van Voertuigen) bezorgt u die per post nadat uw voertuig ingeschreven is.
Twee delen apart bewaren
Sinds 1 september 2013 heeft het kentekenbewijs een nieuwe look. Voortaan bestaat het uit twee delen. Bij ontvangst moet u die twee delen voorzichtig scheiden. Het ene deel bewaart u vervolgens in uw auto, het andere op een veilige plaats bij u thuis.
Beide delen voorleggen bij verkoop
Het nieuwe kentekenbewijs moet fraude moeilijker maken. Bij de verkoop, inschrijving of herinschrijving van een auto moeten immers beide delen van het kentekenbewijs voorgelegd worden.
Autozwendel tegengaan
"Zonder het tweede deel kunnen dieven niet langer frauderen", legt Thomas De Spiegelaere uit, woordvoerder van de FOD Mobiliteit. "In het verleden konden dieven een gestolen wagen in Frankrijk op hun eigen naam inschrijven. Aan de Belgische, gestolen boorddocumenten hadden ze genoeg. Vervolgens konden ze de auto met geldige papieren verkopen."
Kentekenbewijs verloren
In 2012 werden in België 5.226 inschrijvingsbewijzen uit voertuigen gestolen (cijfers Algemene Nationale Gegevensbank). Wat als één van de twee delen van uw inschrijvingsbewijs gestolen wordt? Of als u een deel niet meer vindt? Dan legt u eerst een verklaring af bij de politie. Vervolgens vraagt u een duplicaat van het inschrijvingsbewijs aan bij de DIV. Bij uw aanvraag voegt u de politieverklaring en het nog resterende deel van uw kentekenbewijs.
Neem boorddocumenten steeds mee
Onze tip: bewaar het contract van uw autoverzekering, het deel ‘thuis' van uw kentekenbewijs, uw reservesleutel en het gelijkvormigheidsattest in een mapje op een veilige plaats buiten uw wagen. Bij diefstal van of uit uw wagen zal uw verzekeraar immers vragen om deze documenten en de reservesleutel voor te leggen.
Keuring: enkel deel ‘voertuig'
Naar de technische keuring hoeft u enkel het deel ‘voertuig' mee te brengen. Het deel ‘thuis' mag u thuislaten. Enkel als de auto gekeurd wordt voor verkoop, wordt gevraagd om de twee delen mee te brengen.
Adreswijziging
Als u verhuist, hebt u veertien dagen tijd om de gegevens op uw inschrijvingsbewijs aan te laten passen. Dat doet u bij de bevoegde diensten van uw nieuwe gemeente. U hoeft enkel het deel ‘voertuig' mee te brengen. Vergeet ook niet uw autoverzekeraar op de hoogte te brengen van uw verhuis.
Hoeveel kost het?
Net zoals vroeger levert de postbode het inschrijvingsbewijs en de nummerplaat samen af, op uw officieel adres. U betaalt de postbode 26 euro. 30 euro als ook een nieuwe plaat wordt afgeleverd.
Wat met oud kentekenbewijs?
Als u nog een oud kentekenbewijs heeft, hoeft u niets te ondernemen. U krijgt een nieuw inschrijvingsbewijs wanneer u een nieuw voertuig inschrijft, of wanneer u een duplicaat van uw huidig inschrijvingsbewijs aanvraagt.