Dossier vakantie
Of u nu kiest voor een citytrip, een strandverblijf, een sportieve of een avontuurlijke vakantie, een goede voorbereiding is onontbeerlijk.
Om u te helpen, maakten we een overzicht van zaken die nodig zijn om uw vakantie perfect te laten verlopen. U vindt in ons dossier handige tips rond vervoer, gezondheid, kinderen, huisdieren en nog veel meer. Zo kunt u met een gerust gemoed vertrekken.
Enkele maanden voor uw vertrek
Reizen, vervoer en logement
- Geen vakantie-inspiratie? Culinaire vakanties zijn tegenwoordig in. Zo kunt u op kookrondreis in Noord-Indië, tajine en couscous leren maken in Marrakech of op whiskytour in Schotland. Houdt u van film, dan kunt u de set van The Hobbit bezoeken in Nieuw-Zeeland of dichter bij huis Londen bezoeken in het spoor van Harry Potter.
- Is muziek meer uw ding? Combineer dan uw vakantie met een muziekfestival, zoals Roskilde in Denemarken, het Isle of Wight festival in Groot-Brittannië, Benicàssim in Spanje of INmusic in Kroatië.
- Reserveer de vliegtuigtickets, de huurwagen, de huurwoning of het hotel. Vraag een bevestiging van uw reservering en betaal indien nodig het voorschot.
- Denk aan het onderhoud van uw wagen, misschien is een bezoekje aan de garage nodig.
- Reist u met de auto naar een land buiten de Europese Unie? Kijk dan na of dat land het Belgische rijbewijs aanvaardt. Is dat niet het geval, vraag dan op tijd een Europees rijbewijs aan bij uw gemeente. Dat rijbewijs is drie jaar geldig.
- Check of u een visum nodig hebt. Meer informatie vindt u op deze site of via de website van de ambassade van uw vakantieland. Controleer ook de geldigheidsdata van uw identiteitskaart, kredietkaart, paspoort, rijbewijs, ... Let op: sinds juni 2012 moeten ook kinderen een eigen identiteitskaart hebben.
Gezondheid
- Kijk na of u inentingen of geneeskundige voorzorgen nodig hebt.
Kids
- Gaat u voor de eerste keer met uw (kleine) kinderen op reis? Bereid uw bengels dan goed voor. Een lange vliegtuigtrip bijvoorbeeld kan best intimiderend zijn. Op deze site vindt u een heleboel tips rond comfortabel reizen met kids.
- Voor peuters en kleuters bestaan er trouwens leuke kinderboekjes over reizen zoals ‘Ikke op reis'. Ook reisgidsen voor kinderen zitten in de lift, denk aan de reisgidsen van Capitool en Lonely Planet of de gidsen van Muddy Shoes.
- Een heleboel reisbureaus bieden mooie en avontuurlijke reizen aan die geschikt zijn voor kinderen. Kijk naast de gekende aanbieders ook eens op de sites van reisbureaus als Vámonos Travels, Sawadee Reizen, Koning Aap of Imagine4kids, Djoser, Anders Reizen, … voor avontuurlijke reizen met het hele gezin.
- Zijn uw kinderen wat ouder en willen ze zonder u op reis, dan vinden ze misschien hun gading bij reisbureaus als Bootz, Explorado, KrisKras of Joker.
Huisdieren
- Bedenk op tijd wie uw dieren zal opvangen. U neemt het liever mee op vakantie? Vergeet niet het hondenpaspoort, de gezondheidsverklaringen en inentingsbewijzen mee te nemen. Informeer bij uw dierenarts of via de website van de ambassade van uw vakantieland wat de vereisten zijn. Op deze site vindt u alvast enkele vakantieverblijven waar honden welkom zijn.
Verzekeringen
- Bent u voldoende verzekerd onderweg en ter plaatse? Als autoklant bij VIVIUM kunt u voor u en uw gezin voor een bescheiden bedrag een Bijstand Voertuig of een Bijstand Personen afsluiten. Zo voelt u zich alvast heel wat veiliger.
- Hebt u een brandverzekering bij VIVIUM? Dan is alvast uw gehuurde vakantiewoning of hotel gratis meeverzekerd! Raadpleeg uw makelaar voor meer details.
Enkele weken voor uw vertrek
- Maak een fotokopie of een scan van belangrijke documenten zoals identiteitskaarten, autopapieren, verzekeringen, ... en maak foto's van uw waardevolle voorwerpen. Bewaar ze op een veilige plaats of zet ze op een online harde schijf zoals Google Drive, Dropbox of Sugarsync. Zo kunt u er overal aan.
- Zet het telefoonnummer van uw verzekeraar in uw gsm. Noteer ook uw contractnummer.
- Bestel identificatieklevers van uw mutualiteit.
- Wilt u uw post laten doorsturen naar uw vakantieadres of laten bewaren in een postkantoor naar keuze? Dat kan via Mutapost Holiday.
- Verwittig uw buren dat u met vakantie gaat. U kunt hen vragen om uw planten water te geven, de vuilniszakken buiten te zetten, de brievenbus te lichten, de rolluiken of gordijnen te openen en te sluiten... én natuurlijk om u te verwittigen bij problemen (laat zeker uw telefoonnummer achter).
- Hebt u een alarmsysteem? Informeer dan uw contactpersonen over de procedure bij een alarmmelding. En geef de alarmcentrale uw vakantiedata door.
- Informeer u over de lokale gebruiken in uw vakantieland. Raadpleeg reisgidsen of surf naar www.diplomatie.belgium.be voor praktische info.
Wist u dat?
In sommige steden en gemeenten kunt u de politie vragen om extra te patrouilleren in uw straat tijdens uw vakantie. Tips over inbraakpreventie vindt u hier.
U reist met de wagen
- Controleer het olie- en waterpeil, uw koplampen, stoplichten en knipperlichten.
- Controleer de bandendruk (ook het reservewiel). Tip: In de gebruiksaanwijzing van uw wagen vindt u de aanbevolen druk bij volle lading. Wist u trouwens dat een lage bandendruk het risico verhoogt op een lekke band en leidt tot een hoger brandstofverbruik?
- Zelfs met een gps is het een goed idee om uw reisweg te kennen. Bekijk voor uw vertrek uw kaarten of check het internet. Vergeet zeker het adres van uw hotel, uw huurwoning of uw camping niet.
- Reist u naar Frankrijk? Dan moet u altijd minstens één ongebruikte alcoholtester in uw wagen hebben. Bent u van plan de tester te gebruiken, koop er dan minstens twee.
- Neem - indien nodig - pilletjes tegen wagenziekte mee. Let op, geneesmiddelen die domperidone bevatten zoals Touristil zijn binnenkort enkel nog op doktersvoorschrift verkrijgbaar.
U reist met het vliegtuig
- Controleer uw vliegtickets, print ze uit – indien mogelijk - en check alvast in als dit kan. Regel uw transport heen en terug naar de luchthaven rekening houdend met eventuele vertragingen.
- Luchtvaartmaatschappijen zijn erg streng wat betreft handbagage. Zorg ervoor dat al uw bagage past in één stuk en overschrijd zeker het gewicht niet, noch de maximale afmetingen.
Enkele dagen voor uw vertrek
Een vakantielijstje
Altijd vervelend als u ter plaatse merkt dat er iets onmisbaars ontbreekt in uw bagage. Bijvoorbeeld de lader van uw fototoestel of gsm, de lievelingsknuffel van uw spruit, … Hierbij een handig lijstje dat u kunt uitprinten. Vul gerust aan waar nodig.
U reist met de wagen
- Verdeel uw lading evenwichtig over de wagen. Zaken die u onderweg nodig kunt hebben zoals een frigobox of verbandkistje houdt u binnen handbereik.
- Hebt u een fietsendrager of een dakkoffer, check dan tijdens uw reis regelmatig de bevestigingen. Overschrijd het maximum toegelaten gewicht van uw dakkoffer niet maar vul hem met zaken die veel plaats innemen maar niet zwaar zijn: schoenen, lakens, handdoeken, strandspelen, ... en die u pas nodig hebt wanneer u aangekomen bent.
- Vermijd grote voorwerpen los op de hoedenplank. Ze belemmeren uw zicht en vormen een risico als u hard moet remmen.
- Reist u naar het Zuiden, dan vermijdt u beter de weekends, vooral de zaterdagen. Ook in Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Italië zijn de wegen dan overbevolkt.
- Reist u naar Frankrijk en wilt u graag op voorhand weten hoeveel péage u moet betalen, surf dan naar autoroutes.fr.
- Verkeersregels verschillen van land tot land. Een overzicht van de meeste Europese landen vindt u hier.
- Neem spelletjes, boekjes, tekenmateriaal, dvd's e.a. mee om uw kinderen bezig te houden tijdens de reis. Breng ook eens een bezoekje aan de bib. Daar vindt u naast boeken, cd's en dvd's ook een collectie luister-cd's voor kinderen. Gegarandeerd uren plezier en niet alleen voor uw kroost.
U reist met het vliegtuig
- Maak een foto van de inhoud van uw bagage. Neem een kleine toilettas en enkele essentiële voorwerpen mee in uw handbagage.
- Bevestig uw adresgegevens niet op uw reistassen. U maakt het personen met slechte bedoelingen op deze manier gemakkelijk om te weten dat u een aantal dagen niet thuis bent.
- Neem eventueel medicijnen mee tegen luchtziekte. Kauwgom of snoepjes voorkomen pijnlijke oren tijdens het stijgen en landen.
Wist u dat?
Sinds 2006 gelden volgende maatregelen voor uw handbagage:
- U mag enkel vloeistoffen meenemen in individuele verpakkingen van maximum 100 ml. Denk aan water maar ook aan parfum, crèmes, tandpasta, …
- Medicijnen en voeding voor baby's zijn nog wel toegelaten, net als vloeistoffen en parfums die u in een winkel in de luchthaven in de EU of aan boord van een vliegtuig koopt (wel niet openen). Vloeistoffen moeten verpakt en verzegeld worden in een doorzichtige plastic zak van maximum een liter per passagier.
- Meer details vindt u hier of bij uw luchtvaartmaatschappij.
Huis
- Lampen die aan- en uitgaan via een tijdschakelaar geven de indruk dat uw huis tijdens uw vakantie bewoond is. Vergeet wel niet uw buren te verwittigen.
- Hang geen briefje aan de deur, spreek geen boodschap in op uw antwoordapparaat of post geen bericht op Facebook dat u op vakantie bent. Schakel indien mogelijk uw telefoon door naar uw gsm of een ander toestel.
- Laat geen ladder rondslingeren en doe uw tuinhuisje op slot (ook om te vermijden dat het materiaal dat er zich bevindt, gebruikt wordt).
- Leg uw sleutel niet onder de mat of een bloempot.
- Laat geen waardevolle voorwerpen in het zicht liggen, op een vensterbank bijvoorbeeld.
De dag van uw vertrek
Laatste controles
- Kijk voordat u vertrekt nog eens na of alles in huis in orde is en sluit alle deuren en ramen van uw woning.
- Denk aan een picknick: een thermos met koffie, fris water, bekertjes, gezonde hapjes voor de kinderen. Een keukenrol of nat washandje zijn handig bij plakkerige handjes en snoetjes.
- Sluit het water af en koppel alle elektrische apparaten los behalve uw ijskast en diepvriezer.
- Vergeet niet het koffiezetapparaat en het strijkijzer uit te zetten die u net voor uw vertrek nog gebruikte.
Op weg met het vliegtuig
- Om een trombose te voorkomen is het bij lange vluchten erg belangrijk om veel te drinken (en dus ook regelmatig te plassen) en geregeld met uw voeten te bewegen of een wandelingetje te maken in het gangpad. Bent u hartpatiënt? Informeer bij uw dokter of hij drukkousen of een heparine-injectie voor vertrek aanraadt.
Op weg met de wagen
- Zorg dat iedereen goed uitgerust vertrekt. Rijdt u 's nachts, dan kunnen uw kinderen een dutje doen. Tegen dat ze ‘s ochtends wakker worden, bent u al een heel eind opgeschoten.
- Controleer een laatste keer uw wagen en neem de reservesleutel mee.
- Iedereen klikt zijn gordel vast, zowel vooraan als achteraan. Kinderen kleiner dan 1m35 zitten in een kinderzitje of op een verhogingskussen (met of zonder ruggensteun).
- Houd voldoende afstand en stop elke twee uur om even de benen te strekken, iets te drinken of naar het toilet te gaan.
- Neem een spons of zeemvel mee om de ruiten van uw wagen proper te maken en zo de vliegjes te verwijderen.
- Respecteer de plaatselijke verkeersregels. In sommige landen geldt een nultolerantie voor alcohol in het verkeer.
- Betaal aan de tolplaatsen met uw kredietkaart, zo wint u tijd.
Veilig op reis
VIVIUM ontwikkelde voor zijn autoklanten twee complementaire producten om met een gerust hart op reis te kunnen vertrekken: de Bijstand Voertuig en Bijstand Personen.
Gaat u met de auto op vakantie? De waarborg Bijstand Voertuig geldt voor uw wagen en de inzittenden bij een defect, ongeval of diefstal in alle landen vermeld op uw groene kaart van VIVIUM. Kan uw wagen niet ter plaatse hersteld worden, dan wordt hij naar een garage gesleept in het buitenland of gerepatrieerd naar België. Onze medewerkers van de dienst Bijstand doen al het mogelijke om een vervangwagen of een alternatief te zoeken zodat u uw reis kunt verderzetten.
De waarborg Bijstand Personen biedt u wereldwijd uitgebreide ondersteuning ongeacht het gebruikte vervoermiddel en dat bij incidenten, ziekte, ongeval, … Uiteraard kunt u beide waarborgen combineren.