Keer terug

Terugblik op beleggingsjaar 2024

Image of the blog article

Amerikaanse aandelen bleven groeien en ondanks de geopolitieke onrust in de wereld was er in 2024 weinig stress op de aandelenmarkt. De inflatie bleef stabiel, zij het op een iets te hoog niveau. Bekijk de terugblik op beleggingsjaar 2024 in 5 grafieken.

1. Amerika tegen de rest

Bron: msci.com – Price index (EUR) – 27/12/2024

Net als vorig jaar overtroffen Amerikaanse aandelen opnieuw de rest van de wereld met een stijging van ruim 27%. Dit werd vooral aangewakkerd door de sterke prestaties van techbedrijven die profiteren van de hausse in kunstmatige intelligentie (zie grafiek 2). Dankzij de sterke Amerikaanse dollar haalden beleggers in euro zelfs een rendement van 32%. Europa en de groeimarkten konden tot augustus nog in het spoor blijven van Amerika, maar moesten finaal de rol lossen. In euro uitgedrukt sloot Europa op +5,7% en de groeimarkten (zonder China) op +8%. 

China was dit jaar een buitenbeentje. Op 24 september werd een reeks economische maatregelen aangekondigd om de consumentenbestedingen te bevorderen en de vastgoedsector nieuw leven in te blazen. De maatregelen waren specifiek gericht op de aandelenmarkt en misten hun effect niet. De Chinese aandelenmarkt koerste bijna 40% hoger, kende een logische terugval om uiteindelijk met een winst van +24% te eindigen. Er blijft scepsis over de vraag of het stimuleringspakket voldoende is om het traject van de Chinese economie ook op de lange termijn te veranderen.

2. Uitblinkersrol voor de ‘FANG-index’

Bron: www.investing.com (27/12/2024)

De uitmuntende prestatie van Amerikaanse aandelen is voor een groot deel te danken aan een select groepje Amerikaanse megabedrijven. De FANG-index, officieel bekend als de NYSE FANG+ Index, steeg dit jaar 57%. De index bestaat uit tien van de meest verhandelde technologie- en internetbedrijven. Elk bedrijf heeft een gewicht van 10% in de index. De naam "FANG" stond oorspronkelijk voor Facebook (nu Meta), Amazon, Netflix en Google (nu Alphabet). De index is inmiddels uitgebreid en bevat nu ook Apple, Microsoft, NVIDIA, ServiceNow, Crowdstrike en Broadcom Inc. ServiceNow is vooral actief in cloud and network technology en heeft vestigingen in Mechelen en Zaventem. Crowdstrike en Broadcom zijn vooral actief in cybersecurity.

Op Microsoft na (+16%) hebben alle aandelen ge-outperformed ten opzichte van Amerikaanse aandelen. Primus was opnieuw Nvidia die na een stijging van meer dan 200% in 2023, ook 2024 184% hoger kon afsluiten.  

Aandeel

YTD (30/12/2024)

Nvidia

184,60%

Broadcom Inc

122,73%

Netflix

93,71%

Meta

73,21%

ServiceNow

57,30%

Amazon

49,24%

Crowdstrike

43,78%

Google

39,51%

Apple

37,71%

Microsoft

16,09%

Tip! Wilt ubeleggen in de ‘FANG-bedrijven’? Op Amazon na zitten alle bedrijven in de aandelenselectie van het PTAM Global Allocation Fund (op 30/11/2024).  

3. Geen stress op de aandelenmarkten

Bron: www.cboe.com

Begin 2024 werd er gevreesd voor een recessie omdat de centrale banken de kortetermijnrente te fors hadden verhoogd. Ook geopolitiek was er het hele jaar onrust in de wereld. Aandelenbeleggers hebben zich hier weinig van aangetrokken (Climbing the wall of worry?). De VIX-index, de volatiliteitsindex op de S&P 500, wordt beschouwd als de belangrijkste barometer voor angst bij beleggers. Vanaf een score van meer dan 20 is er sprake van onrust op de beurzen, bij een score van meer dan 40 is er paniek. In 2024 is de index amper boven de 20 geweest. De onverwachte renteaanpassing in Japan zorgde begin augustus even voor paniek, in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen zagen we een licht toenemende volatiliteit en het vooruitzicht van de FED om slechts twee rentedalingen in 2025 door te voeren, zorgde op het einde van het jaar voor wat onrust. 

4. Kalmte op de rentemarkten

Bron: www.nbb.be

De rentedalingen door de centrale banken hadden weinig effect op de langetermijnrente. Integendeel, de eerste maanden bleef die stijgen. Daardoor kwam er ook een einde aan de inverse rentecurve, waarbij het rendement op korte termijn hoger was dan de rente op lange termijn. Na een terugval zien we de langetermijnrente de afgelopen maanden opnieuw stijgen. Onder andere door oplopende begrotingstekorten in heel wat ontwikkelde landen, is de verwachting dat de rente ‘hoog’ zal blijven. Obligaties kunnen dus opnieuw een zekere stabiliteit brengen in een gemengde portefeuille, terwijl het rendement op deze obligatie voldoende is om de inflatie te kloppen. 

5. Inflatie: stabiel op hoog niveau

Bron: www.statbel.fgov.be

Na de felle inflatiepiek door de stijgende energieprijzen in 2022 als gevolg van de oorlog in Oekraïne en een al even forse daling van de inflatie in 2023, is het cijfer in 2024 enigszins gestabiliseerd, zij het op een (te) hoog niveau. Eind december bedroeg de inflatie op jaarbasis 3,16%. De forse stijging van voedingsprijzen lijkt ten einde te zijn gekomen. De prijsstijging voor energie maakte daarentegen een comeback. Vorig jaar waren er in november nog steunmaatregelen in het kader van de energiecrisis. Nu is dat niet meer het geval en dat zorgde voor een stijging van de energieprijzen. Het effect van het aflopen van dat basispakket speelt nog tot en met februari 2025, aldus Statbel. 

Het Belgisch Planbureau verwacht dat de inflatie in België pas vanaf maart 2025 op de beoogde 2 procent zal komen. 
 

Meest gelezen