Overlevingspensioen wordt tijdelijke uitkering
14 maart 2014
Overlevingspensioen wordt tijdelijke uitkering
Er komt een grondige hervorming aan van het overlevingspensioen. Over de nieuwe regels hebben de sociale partners en de regering een akkoord, maar de hervorming moet wel nog in het Staatsblad verschijnen.
Voorwaarden weduwenpensioen
Een overlevings- of weduwenpensioen is een maandelijkse toelage om financiële problemen na het overlijden van de partner te vermijden. In het huidige systeem voor werknemers zijn er twee belangrijke voorwaarden om het overlevingspensioen te krijgen: de echtgenoten moeten minstens een jaar getrouwd zijn en de weduwe moet minstens 45 jaar oud zijn.
Uitzonderingen voorwaarden
Op die voorwaarden zijn er wel uitzonderingen. Weduwen en weduwnaars die jonger zijn dan 45 jaar hebben bijvoorbeeld toch recht op een overlevingspensioen als ze een of meer kinderen ten laste hadden, of als ze voor minstens 66% blijvend arbeidsongeschikt zijn.
Overlevingspensioen jonger dan 45 jaar
Het overlevingspensioen voor die weduwen en weduwnaars jonger dan 45 jaar evolueert naar een tijdelijke overgangsuitkering: één jaar voor personen zonder kinderen, tot twee jaar voor personen met kinderen. Vandaag wordt dat overlevingspensioen nog levenslang uitgekeerd.
Onbeperkt cumuleerbaar
De overgangsuitkering zal voortaan ook onbeperkt cumuleerbaar zijn met een loon of een sociale uitkering. Wie voltijds werkt, verliest niet langer zijn rechten op het overlevingspensioen. De derde, nieuwe regel is dat de leeftijdsvoorwaarde gradueel opgetrokken wordt tot 50 jaar tegen 2025.
Enkel voor toekomstige pensioenen
Deze nieuwe regels gelden enkel voor toekomstige overlevingspensioenen. Voor wie vandaag al een overlevingspensioen ontvangt, verandert er niets.
Bedrag overlevingspensioen
Voor het bedrag van het overlevingspensioen zijn er geen nieuwe regels. Of de overleden partner gepensioneerd was of niet, speelt nog steeds een belangrijke rol. Als de overleden partner al op pensioen was, bedraagt het overlevingspensioen bijvoorbeeld 80% van het gezinspensioen. Als de overleden partner nog niet op pensioen was, gaat de overheid uit van een theoretisch rustpensioen. Voor verder details verwijzen we naar de Rijksdienst voor Pensioenen.
Makelaar adviseert
Benieuwd welk overlevingspensioen uw partner zou krijgen als u zou overlijden? Of wilt u uw partner extra beschermen met een overlijdensverzekering? Vraag advies aan uw makelaar. Hij legt u graag uw mogelijkheden uit.