28 december 2023
Terugblik op beleggingsjaar 2023
Hoe hebben de aandelen het in 2023 gedaan? En hoe zit het met de inflatie en de rente? We blikken terug op 2023 met 5 grafieken.
1. Een (zeer) goed aandelenjaar
Bron: www.msci.com
Het beleggingsjaar 2023 was bovengemiddeld goed voor aandelenbeleggers. Half december bedroeg het rendement in euro voor wereldwijde aandelen ongeveer 17%. Geografisch zijn er wel grote verschillen. Beleggers die investeerden in Amerikaanse bedrijven behaalden 20% winst, zowat het dubbele van de Europese aandelenmarkt (11%). In de grafiek ziet u dat Chinese aandelen (-17%) wat achterblijven, ondanks de beëindiging van de strenge lockdowns.
De wereldwijde aandelen presteerden goed, dat komt vooral door de eindspurt die ze in de laatste twee maanden maakten. De centrale banken lieten doorschemeren dat de rente een hoogtepunt heeft bereikt en we ons mogen opmaken voor renteverlagingen in 2024. Dat heeft een positieve invloed op de aandelenmarkt.
2. Uitblinkersrol voor ‘the magnificent 7’
Bron: www.morningstar.com
De goede prestaties van Amerikaanse aandelen is vooral te danken aan een klein groepje Amerikaanse bedrijven: Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Amazon, Meta Platforms (Facebook), Tesla en Nvidia. Dit elitegroepje wordt ook wel eens de ‘Magnificent Seven’ genoemd. Hun gemiddelde aandelenkoers verdubbelde in 2023. Als u kijkt naar aandelenfondsen gericht op Amerika of de wereld, maken deze bedrijven 17% van de index uit. Ze hebben dus een grote impact op de evolutie van de MSCI World- en MSCI USA-index.
Bij deze zeven bedrijven valt vooral de spectaculaire stijging (+200%) van het aandeel NVIDIA op. Dit is een van de grootste en meest succesvolle bedrijven in de wereld van artificiële intelligentie. Beleggers zijn overtuigd dat artificial intelligence in de komende jaren een cruciale rol zal spelen in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto's, productierobots, aanbevelingen van platforms zoals Netflix en Spotify, ChatGPT, …
Wilt u als belegger in de ‘Magnificent Seven’ investeren? Artificial Intelligence is één van de hoofdthema’s van het fonds PTAM Global Allocation Fund. In de top 10-posities van het fonds zitten vier bedrijven van de Magnificent Seven; Apple, Microsoft, Alphabet en Nvidia.
Benieuwd naar dit fonds? Meer informatie over PTAM Global Allocation Fund.
3. Forse stijging kortetermijnrente
Bron: www.nbb.be
Na de forse stijging van de korte- en langetermijnrente eind 2022 leek het erop dat de rente de stijgende trend verder zou zetten. Die verwachting kwam niet uit: de laatste maanden zien we de langetermijnrente dalen, zowel in België als in de VS. De kortetermijnrente steeg verder, van 2% naar 4%. We zitten daardoor vandaag in de uitzonderlijke situatie waarbij het rendement op korte termijn in België hoger is dan op lange termijn. Als belegger kan u hierop inspelen door te investeren in kortlopende termijnrekeningen of een cashfonds. Op termijn zal de rentecurve terug normaliseren en zal een belegging op lange termijn een hogere vergoeding geven dan een belegging op korte termijn.
4. De inflatiestrijd lijkt gewonnen te zijn
Bron: www.nbb.be
Misschien merkte u het afgelopen jaar aan uw bankrekening. De inflatie daalde in 2023, die trend ziet u terug in de grafiek. Terwijl in januari 2023 de prijzen nog 10% hoger lagen dan het jaar voordien, was dit naar het einde van het jaar zelfs negatief (-0,8%). Binnen verschillende soorten producten zijn er wel enorme verschillen. Voeding werd dit jaar bijna 10% duurder, terwijl de prijzen van gas en elektriciteit 35% daalden.
De dalende inflatie zorgt ervoor dat centrale banken hun werkwijze veranderen en stilaan overschakelen op renteverlagingen in plaats van -verhogingen. Deze ontwikkeling heeft de aandelenmarkten eind 2023 zuurstof gegeven. Dat zorgde voor een goed aandelenjaar, zoals u al zag bij punt 1 in dit artikel.
5. Minder geld op Belgische spaarboekjes
Bron: www.nbb.be
Het lijkt tegenstrijdig, maar net in het jaar waarin de banken weer een hogere intrest bieden, verliest het spaarboekje een deel van zijn populariteit. Eind oktober 2023 stond er 263 miljard euro op Belgische spaarboekjes. Dat is 33 miljard minder dan begin dit jaar. Een groot deel is te verklaren door het enorme succes van de staatsbon die Van Peteghem in augustus uitgaf. In één week tijd verhuisde meer dan 20 miljard aan spaargeld van de bank naar deze staatsbon. Ook andere beleggingsproducten zoals termijnrekeningen, fondsen en tak 21-levensverzekeringen zagen hun populariteit stijgen.
Zet uw spaargeld aan het werk en krijg nu 2% extra
Hebt u ook zin om een deel van uw spaargeld aan het werk te zetten? Dan hebben we goed nieuws voor u. Voor elke belegging van minimaal 10.000 euro in een beleggingsverzekering bij Vivium, ontvangt u van Vivium 2% extra met een maximum van 2.000 euro per polis. De actie is geldig tot en met eind januari. Meer info en het reglement zijn verkrijgbaar bij uw makelaar.