Keer terug
Belgen en hun pensioen: de 7 opvallendste inzichten uit ons Pensioenprofiel 2021
Image of the blog article

Bij Vivium maken we u graag vertrouwd met pensioenen op een zo laagdrempelig mogelijke manier. Daarom lanceerden we ook dit jaar een online test waar u uw Pensioenprofiel kunt bepalen aan de hand van enkele korte en eenvoudige vragen.

Tussen 11 oktober en midden november 2021 vulden zo'n 2000 mensen deze test in. We delen graag de opvallendste inzichten met u op basis van de eerste 1000 deelnames.

NB: Onderstaande cijfers hebben steeds specifiek betrekking op de deelnemers van onze online test.

Weet u uw Pensioenprofiel nog niet? Meedoen kan nog steeds. Ga naar www.pensioenprofiel.be

81% van de deelnemers heeft geen 100% duidelijk zicht op hun pensioen

Van die 81% zegt de ruim helft zelfs helemaal geen zicht op hun pensioen te hebben. En dat zijn lang niet alleen de jongeren. Ook 38% van de deelnemers tussen 51 en 65 geven aan geen idee te hebben welk pensioen ze zullen ontvangen.

En dat is jammer. Want alleen als u weet waar u vanaf pensioenleeftijd aan toe bent, kunt u een correct plan maken (of uw plan aanpassen) om uw levensstijl te behouden.

Klinkt dat moeilijk? Dat is het niet! Maak gewoon een afspraak met uw makelaar. Die bekijkt het graag samen met u.

Iets meer dan de helft van de jongeren weet wel 'ongeveer' of 'duidelijk' hoeveel pensioen ze zullen krijgen

Jawel, er is dus ook goed nieuws! We vermoeden dat de lancering van mypension.be – het online portaal van de Federale Pensioendienst – hier voor iets tussenzit.

Aan de andere kant betekent dit cijfer ook dat ongeveer de helft van de deelnemende jongen geen idee heeft van hun pensioen.

Dit komt overeen met het nieuwsbericht eerder dit jaar dat 18- tot 40-jarige Belgen zichzelf een score van 5,1 geeft voor financiële kennis rond pensioenplanning.

1 op de 3 deelnemers wil met hun pensioen 100% van hun huidige inkomen behouden

Eerder dit jaar bleek al uit een breed onderzoek al dat 6 op 10 van de Belgen zich zorgen maakt over hun financiële situatie na hun pensioen. Die zorg is niet onterecht: vandaag is 92% van de wettelijk uitgekeerde pensioenen niet genoeg om een rusthuisfactuur van 2.000 euro te betalen.

Hebben daarom 2 op 3 deelnemers aan onze test al geaccepteerd dat ze er financieel op zullen achteruitgaan?

Nochtans kunt u de hoogte van uw pensioen flink opkrikken. Dat doet u door bovenop het wettelijk pensioen, kapitaal op te bouwen via de tweede en derde pijler. Daar creëert u bovendien onmiddellijk fiscaal voordeel mee.

1 op 3 zelfstandigen denkt dat een volledige loopbaan 40 jaar duurt

En dat terwijl het in realiteit 45 jaar is. 40 actieve jaren geven dus nog geen recht op een volledig pensioen, en dan te bedenken dat een zelfstandigenpensioen sowieso een pak lager ligt dan dat van een werknemer of ambtenaar.

Zelfstandigen die eerder willen stoppen met werken – of erop willen anticiperen dat het zal moeten – voorzien daarom best extra reserves via de tweede of derde pensioenpijler.

12% van de zelfstandigen denkt dat je een vennootschap moet hebben om een VAPZ te kunnen nemen

VAPZ staat voor Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen en is een fiscaal voordelige manier voor zelfstandigen om hun wettelijk pensioen aan te vullen.

Wat blijkbaar niet elke zelfstandige weet is dat hij/zij geen vennootschap hoeft te hebben voor een VAPZ.

In geldzaken kiest 14% van de zelfstandigen voor het hoogste rendement, ondanks het risico op het meeste verlies

Risico's nemen hoort bij ondernemen. En onze test bevestigt dat zelfstandigen hiertoe inderdaad sneller bereid zijn: 14% tegenover amper 5% van de werknemers en ambtenaren. Het potentiële voordeel is bij zo'n risico namelijk ook groter.

Op vlak van pensioenen komen ook die durvers aan hun trekken. Bij een tak 23-verzekering hangt het rendement van uw spaargeld af van de resultaten van één of meerdere onderliggende beleggingsfondsen. Het rendement kan hoger liggen dan bij een tak 21-verzekering.

Slechts 8,5% van de deelnemers tussen de 51 en 65 is van plan om vanaf hun pensioen spaarzaam te blijven voor hun erfgenamen

Bij de zelfstandigen (gemiddelde over alle leeftijden) is dat zelfs maar 5,4%! De boodschap aan jongeren is: reken voor alle zekerheid niet teveel op een mooie erfenis van je ouders, en bouw in de eerste plaats je eigen kapitaal op. Zeker wanneer ze zelfstandige zijn.

Deze statistieken ontleenden we aan onze online test waarmee iedereen zijn/haar eigen pensioenprofiel kan ontdekken. Ontdek de test op www.pensioenprofiel.be

Meest gelezen