Keer terug
Wilde everzwijnen vernielen uw tuin: wie betaalt de schade?
Image of the blog article

Bij het opstaan merkt u dat uw mooi aangelegde tuin helemaal vernield is. Ook uw omheining is zwaar beschadigd: het werk van wilde everzwijnen. Wat nu? Wie betaalt de schade? En hoe kunt u het bezoek van everzwijnen vermijden?

Terug van weggeweest: het wilde everzwijn

Het aantal everzwijnen neemt sinds 2006 toe, vooral in Limburg, Antwerpen en de Ardennen. Dat is positief nieuws voor de biodiversiteit. Toch bezorgen deze intelligente en van nature schuwe dieren de laatste jaren heel wat overlast, denk aan opgegeten landbouwgewassen, omgewoelde tuinen en vernielde bloemenweides. Daarnaast steken everzwijnen de weg over zonder uit te kijken, wat al heel wat ongevallen veroorzaakte.

Maar wie betaalt de schade die everzwijnen veroorzaken? Komt uw verzekering tussen? En wat kunt u doen om overlast te vermijden? Hieronder vindt u de antwoorden op enkele veelgestelde vragen. 

5 veelgestelde vragen en antwoorden

1. “Een everzwijn wilde in mijn tuin inbreken en beschadigde mijn omheining. Komt mijn brandverzekering tussen?”

De schade aan uw omheining wordt gedekt door de brandverzekering Vivium Woning. Voor de schade aan uw tuin, komt het optionele Pack Tuin tussen.

2. “Bij het opstaan, merk ik dat mijn gazon helemaal vernield is: het werk van wilde everzwijnen. Is de schade gedekt?”

Met het Pack Tuin, het optionele pack bij de brandverzekering Vivium Woning, is de schade aan uw tuin, aangericht door wilde everzwijnen, gedekt en dat tot maximaal 15.000 euro (inclusief afgravings- en bijhorende kosten). De schade aan uw tuin wordt hersteld en opnieuw beplant met gelijksoortige, jonge plantjes.

3. “Tijdens een tripje in de Ardennen rent een everzwijn plots de snelweg over. Ik rem uit volle macht, maar kan een aanrijding niet vermijden. Resultaat: een serieuze bluts in de carrosserie van mijn wagen. Wordt dit gedekt door mijn autoverzekering?”

De aanrijding met een (wild) dier wordt zowel gedekt door de ‘mini’-omniumverzekering als door de klassieke omniumverzekering van Vivium.

Goed om weten: Raak het gewonde of dode everzwijn niet aan en hou afstand, want gewonde dieren zullen zich instinctief proberen verdedigen. Contacteer een opvangcentrum voor wilde dieren (VOC) zodat zij de gewonde dieren kunnen vangen en verzorgen. De politie kan ook een speurhondenteam (zweethond) contacteren als het dier gewond weggelopen is. Meld de aanrijding ook via dierenonderdewielen.be, zodat in de toekomst dergelijk leed kan vermeden worden.

4. “Hoe kan ik voorkomen dat everzwijnen mijn tuin vernielen?”

Om schade in uw tuin te voorkomen, kunt u de volgende preventieve maatregelen nemen:

  • Een stevige omheining/raster plaatsen met:
    • een minimale hoogte van 1 meter,
    • een maximale rasterwijdte van 10 centimeter,
    • een draaddikte van minimaal 2 millimeter,
    • en het raster minimaal 20 centimeter ingraven.
  • Niet voederen en geen afval of voedselresten achterlaten.
  • Afschermen van (afval)zakken en composthoop.

Goed om weten: Everzwijnen zijn slimme dieren. Maatregelen zoals het plaatsen van bewegende poppen met licht en/of geluidseffecten, gaskanonnen of andere afschrikkende geluidssystemen hebben meestal maar een tijdelijk effect.

5. “Ik vernam dat ik bij schade door everzwijnen een schadevergoeding kan krijgen via het Agentschap voor Natuur en Bos. Is dat zo?”

Bij schade door everzwijnen kunt u inderdaad in aanmerking komen voor een vergoeding van het Agentschap voor Natuur en Bos. De aanvraag gebeurt via het e-loket van het Agentschap voor Natuur en Bos. Om aanspraak te maken op een schadevergoeding moet u wel kunnen aantonen dat:

  • De dieren afkomstig zijn uit een natuurgebied.
  • Het betrokken natuurgebied in beheer is bij de Vlaamse overheid of een erkende terreinbeherende vereniging.
  • De soort in het natuurgebied niet bejaagbaar is en ook niet bestreden mag worden.

Bovendien moet u uw schade kunnen aantonen en minstens één van de verplichte basismaatregelen genomen hebben. Indien toegelaten, moet u bestrijding of bijzondere jacht hebben toegepast.

Lees ook de folder ‘Hoe omgaan met everzwijnen’ van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Uw makelaar staat voor u klaar

Meer weten over hoe uw tuin, wagen en woning optimaal te beschermen tegen schade? Aarzel niet en contacteer een makelaar uit uw buurt. Hij beantwoordt met plezier al uw vragen.

Bronnen:

Meest gelezen