26 juni 2023
Gault&Millau beloont Belgische wijnbouwers
Belgische wijnbouwers bouwen met hun expertise, ondernemerschap en innovatieve oplossingen aan morgen. Net als Vivium en de makelaars. Om onze wijnbouwers te ondersteunen, zijn we partner van de gloednieuwe Gault&Millau Wine Guide Belgium. Op maandag 26 juni 2023, beloonde Gault&Millau de beste Belgische wijnen. Het uitgelezen moment om enkele Belgische wijnbouwers in de kijker te zetten.
Vakmanschap, expertise en ondernemingszin
Met hun expertise, passie voor het vak en constante zoektocht naar kwaliteit geven de Belgische wijnbouwers de toekomst van de wijnbouw in ons land vorm. Gloire de Duras en Vin de Liège zijn twee van de tweehonderd Belgische wijnbouwers die zijn opgenomen in de Gault&Millau Wine Guide Belgium. Ze leidden ons de wondere wereld van de wijnbouw in.
Familieproject in het hart van Haspengouw
Sinds 2015 maakt Peter Nijskens met zijn vrouw en drie kinderen witte en mousserende wijnen op hun domein Gloire de Duras in het hart van Haspengouw. Het wijndomein herbergt 7 hectare druiven of zo’n 28.000 druivenstokken. Isaline Nijskens vertelt ons hoe het allemaal begon en wat er zo mooi is aan de wijnbouw.
“Cijfers zijn belangrijk, maar vertrouw ook op je gevoel”
Isaline Nijskens: “Mijn vader is al 35 jaar fruitteler. In 2015 sloeg hij gedeeltelijk een andere weg in, die van de wijnteelt. Hij had alvast enkele troeven: voldoende grond om druivenstokken aan te planten én machines die ook voor de druiventeelt konden gebruikt worden. Maar het was een periode van hard werken en veel leren.
Wat we uit deze periode geleerd hebben?
- Laat je goed adviseren en begeleiden.
- Praat met collega's, zorg dat je de uitdagingen en moeilijkheden in je sector kent.
- En financiële cijfers zijn belangrijk, maar vergeet ook niet te vertrouwen op je gevoel.”
De natuur bepaalt hoe de wijn smaakt
“Als wijnbouwer ben je afhankelijk van de natuur. Dat is niet altijd makkelijk maar ook wel mooi, de natuur bepaalt hoe je wijn zal smaken”, vervolgt Isaline. “Het is ook een dankbaar product, je leert je consumenten kennen, mag hen rondleidingen geven en meer leren over de Belgische wijnbouw. Dat geeft veel voldoening. Ik ben ervan overtuigd dat de Belgische wijnbouw zal blijven groeien, maar we moeten wel blijven focussen op de mooie kwaliteit van de wijnen. Dan zullen Belgische wijnen meer en meer een plaatsje krijgen op tafel, thuis én op restaurant.”
De Maasvallei, van oudsher bestemd voor wijnproductie
Alec Bol is administratief afgevaardigde van het coöperatieve wijnbouwbedrijf Vin de Liège. “Het idee om in de Luikse regio aan wijnbouw te doen, ontstond toen de activiteiten van een bedrijf voor vorming door arbeid dat gronden exploiteert in de hoger gelegen regio’s van Luik, van start gingen", legt Alec uit. “De gronden, boven in de heuvels van Luik, liggen in een gebied dat van oudsher bestemd is voor wijnbouw. Een haalbaarheidsstudie toonde aan dat het idee om aan wijnbouw te doen financieel rendabel was. Het startschot voor een intensieve periode van twee jaar waarin we ons enerzijds technisch bekwaamden en anderzijds coöperanten zochten.”
Duurzaam en menselijk ondernemen
“Met Vin de Liège streven we naar sociaal en duurzaam ondernemen met financiële rentabiliteit op lange termijn. Onze coöperanten worden actief betrokken en duiken mee met ons in de wereld van de wijn. Ze kunnen bijvoorbeeld meewerken in onze wijngaarden, opleidingen volgen over wijn, … Samen gaan we voor niet minder dan kwaliteitswijn”, aldus de enthousiaste wijnbouwer. Ook hij is ervan overtuigd dat de Belgische wijnbouw nog hele mooie tijden te wachten staat. “Wijnbouw is delicaat en complex, maar ook heel erg boeiend en innovatief, zeker hier in België. We werken met de modernste machines, ontwikkelen nieuwe druivenrassen, …
Ik twijfel er niet aan: de toekomst van de Belgische wijnbouw ziet er mooi uit.”
Geïnteresseerd in een bezoek aan de wijnbouwers Gloire de Duras of Vin de Liège? Neem dan een kijkje op hun website. De Gault&Millau Wine Guide Belgium vindt u in de boekhandel.