26 mei 2021
Vandaag mag u opnieuw met z’n tienen buiten samen afspreken. Goed nieuws als u uw familie of vrienden eindelijk nog eens wil trakteren op een lekkere barbecue. Als het weer een beetje meewil, natuurlijk… Maar wat als u hierbij het terras van uw huurhuis beschadigt? Of als uw vijfjarige buurmeisje zich lelijk verbrandt aan de hete grill?
Ontdek het aan de hand van de volgende voorbeelden. En als uitsmijter serveren we u nog acht nuttige tips voor een veilige en gezonde barbecue.
Barbecue in de tuin: een steekvlam zet uw tuinhuisje in brand
De slaatjes zijn klaar, de bubbels staan koud, de worstjes en hamburgers popelen om te worden gegrild… Kortom, u bent er klaar voor, maar als u het vlees op de barbecue legt en er wat olie over giet, ontstaat er plots een steekvlam. Gelukkig hebt u zich niet verbrand, maar uw kurkdroge coniferenhaag vat meteen vuur, en enkele tellen later ook uw tuinhuisje. Wat nu? Wie betaalt de schade?
Uw brandverzekering verzekert uw woning tegen brand. En omdat uw tuinhuis ook deel uitmaakt van uw woning, wordt deze schade meestal door uw brandverzekeraar vergoed.
Opgelet: het moet gaan om schade door brand in de vorm van uitslaande vlammen. Verschroeide u uw kleding bij het barbecueën of begon het plastic tafeltje naast de barbecue te smelten? Dan zijn de kosten voor u.
Barbecue in het park: schade aan het groen
Sam woont in het centrum van een stad en heeft geen tuin. Geen nood, in het park om de hoek staat een publieke barbecue. Sam maakt daar graag gebruik van, maar moet dan wel rekening houden met een aantal regels, zoals het rooster reinigen en de gedoofde assen deponeren in de aston.
Sam laat de barbecue eventjes onbewaakt achter. Een genster komt terecht in de struiken en die vatten vuur. De vlammen zijn vrij snel onder controle maar enkele planten blijken helaas niet meer te reanimeren. Als het stadsbestuur de kosten van een nieuwe aanplanting op Sam verhaalt, dan kan zij een beroep doen op haar familiale verzekeraar.
Barbecue op het terras: schade bij de buren
Yves heeft geen tuin aan zijn stadswoning, maar wel een zonnig terras dat prima geschikt is voor een barbecue. Yves stoot per ongeluk zijn barbecuetoestel om en de tropisch houten vloer van zijn terras schiet in brand. De vlammen slaan bovendien snel over naar het terras van de buren en vernielen daar de mooie tuinstoelen en tafel in teak. Wat nu? Is er een verzekering die deze schade dekt?
Wie betaalt de schade aan het terras van Yves?
Is Yves eigenaar van zijn woning, dan kan hij een beroep doen op zijn brandverzekering. Huurt hij deze knusse rijwoning, dan is het aan de verhuurder om zijn brandverzekering aan te spreken. Maar de brandverzekeraar van de verhuurder zal daarna wel het bedrag terugvorderen bij Yves.
Daarom is het erg belangrijk dat Yves een eigen verzekering afsluit die zijn huuraansprakelijkheid dekt. Zonder brandverzekering zal hij zelf de schade aan het terras moeten vergoeden.
Wie betaalt de schade aan het terras van de buren?
Voor de schade bij de buren kan Yves ook terecht bij zijn brandverzekeraar. Die zal de kosten vergoeden aan de buren.
Wat als de buurman van Yves brandwonden opliep in een poging om zijn terras te blussen? Dan kan Yves zijn familiale verzekering aanspreken. Deze dekt de lichamelijke en materiële schade die Yves, zijn gezinsleden en eventuele huisdieren toebrengen aan anderen.
Tip: ook voor huurders is een brand- en een familiale verzekering onmisbaar.
Barbecue en kinderen: de gastheer is verantwoordelijk
Emile geeft een groot tuinfeest. Onder de gasten bevinden zich ook kinderen. Emile waarschuwt hen verschillende keren om uit de buurt te blijven van de barbecue, maar de vijfjarige Daniel komt met zijn armpje terecht tegen de zijkant van de barbecue en verbrandt zich. Gelukkig is het niet heel erg. Maar wat als Daniel toch naar het hospitaal moest? Is de gastheer of -vrouw altijd verantwoordelijk voor de schade die zijn gasten overkomt?
Neen, in dit geval verwittigde Emile de kinderen voldoende. Bovendien waren de ouders in de buurt en die worden verondersteld om zelf op hun kroost te letten.
Biedt een van uw gasten zelf aan om te helpen barbecueën en schroeit hij zijn kleding? Ook dan bent u niet in fout en is de schade voor uw gast.
Was Emile echter beschonken en waarschuwde hij de kinderen niet voor de barbecue, dan kunnen Daniels ouders Emile wél verantwoordelijk stellen.
Acht tips om veilig van uw barbecue te genieten
Zorgeloos genieten van uw barbecue? Dit is ons advies:
- Koop een barbecue van goede kwaliteit.
- Zet uw barbecue op een egale ondergrond, zodat hij stevig staat en niet kan omvallen.
- Steek een half uur op voorhand de houtskool aan, eventueel met aanmaakblokjes. Van zodra een laagje grijs-witte as op de gloeiende houtskool ligt, kunt u starten met het barbecueën.
- Giet geen olie, spiritus of benzine op het vuur. Zo voorkomt u ontploffingen en erge brandwonden.
- Wees voorzichtig bij het vuur. Gebruik ovenwanten en een barbecueschort.
- Zet een emmer met een natte dweil in de buurt of zorg ervoor dat er bluszand aanwezig is.
- Bewaar uw vlees, vis en ander voedsel in een koelbox. Vlees onbeschermd aan de zon blootstellen is een groot risico. Een voedselvergiftiging kan heel gevaarlijk zijn, vooral voor kinderen.
- Houd kinderen uit de buurt van uw hete barbecuestel.
Ontdek de complete brandverzekering VIVIUM Woning bij uw makelaar
Wist u dat VIVIUM Woning ook uw gehuurde weekendhuisje in de Ardennen verzekert tegen brandschade? Vraag ernaar bij uw makelaar en steek ook op vakantie met een gerust hart de barbecue aan…
Veel plezier en smakelijk eten!