De MSCI World Index volgen, wat levert dat op?
19 maart 2024
Een indextracker op een wereldwijde aandelenindex is de meest eenvoudige manier om in aandelen te investeren. Heel geschikt dus als u net begint met beleggen. Bent u een meer ervaren belegger? Dan is een tracker ideaal als kern van uw aandelenportefeuille. Daarbovenop kunt u uw portefeuille aanvullen met een eigen aandelenselectie of fondsen die in specifieke sectoren, landen of thema’s investeren.
1. Waarom de MSCI World Index?
De MSCI World Index is de populairste wereldwijde aandelenindex. Deze index volgt de prestaties van ongeveer 1.500 middelgrote en grote bedrijven uit 23 ontwikkelde landen. Uw beleggingen zijn door te beleggen in deze ene index dus direct gespreid over verschillende bedrijven. Deze diversificatie helpt het risico te verminderen. Omdat de index wordt gewogen op basis van marktkapitalisatie, bent u wel in grotere mate blootgesteld aan een risico in de grootste bedrijven en aan een overwicht van Amerikaanse aandelen. Bedrijven uit groeilanden (India, China, …) zitten niet in de index. Wilt u ook de groeimarkten in uw portefeuille? Kies dan voor een tracker op de MSCI World All Country Index (ACWI).
Een bijkomend voordeel van de MSCI World Index is de lange trackrecord. De index bestaat namelijk al sinds december 1969. De volgende grafieken geven u een indicatie van het potentieel rendement en het bijhorende risico op basis van de evolutie van de afgelopen 54 jaar (1969 – 2024). Deze grafieken zijn gebaseerd op een belegging in Amerikaanse dollars, waarbij de uitgekeerde dividenden opnieuw geïnvesteerd werden in de tracker (Gross Return). Let wel: rendementen uit het verleden bieden u geen enkele garantie voor de toekomst.
2. Evolutie MSCI World 1969 - 2024
De index werd opgericht op 31 december 1969 met een koers van 100 dollar. Rekening houdend met de dividenden die opnieuw geïnvesteerd werden (gross return) was de koers op 31 januari 2024 gestegen tot 14.735 dollar. Als een belegger bij de oprichting van de index 1.000 dollar belegd had, zou die vandaag 147.735 dollar hebben. Dit komt overeen met een geannualiseerd rendement van 9,67%! Een geannualiseerd rendement is een rendement dat rekening houdt met het effect van rente-op-rente.
Voorbeeld: Stel dat de index na 2 jaar 20% gestegen is, dan is uw gemiddelde rendement 10%. Uw geannualiseerd rendement is niet 10% per jaar, maar 9,55%. De rente van het eerste jaar levert u namelijk ook meerwaarde op.
3. Jaarlijks rendement MSCI World Index
Het gemiddelde jaarrendement, inclusief dividenden, van de index is +11,18%. Sinds oprichting kende de index 40 positieve en 14 negatieve jaren. De kans op een verliesjaar bedroeg dus 26%. Ook in de toekomst kunnen er beurscrashes zijn. Dit zijn een paar van de beroemdste beurscrashes uit de geschiedenis op een rij (sinds de oprichting van de MSCI World Index):
- 1973-1974 Oliecrisis: In 1973 besloten een aantal Arabische landen (OPEC) om opzettelijk een wereldwijd tekort aan aardolie te creëren. Die boycot was hun reactie op de westerse steun voor Israël tijdens het Arabisch-Israëlisch conflict dat toen (al) heerste.
- 1999-2002 Internetbubbel: In aanloop naar het nieuwe millennium schoten de internetbedrijven als paddenstoelen uit de grond en de beurskoersen stegen razendsnel. Toen de internetbubbel in 2000 uit elkaar spatte, belandden we wereldwijd in een recessie.
- 2008 Financiële crisis: In de jaren voor 2008 kochten Amerikanen soms een woning via een rommelkrediet. Dat waren hypotheken met een lage, maar zeer variabele rente. Toen de rente begon te stijgen, moesten veel Amerikanen met zo’n krediet hun huis verkopen. Achter de schermen verkochten banken deze schulden aan elkaar via complexe financiële producten. Dat zorgde voor een bankencrisis en zette een wereldwijde recessie in gang.
- 2022 Energiecrisis: In februari 2022 werd de wereld opgeschrikt door de Russische inval in Oekraïne. De sancties tegen Rusland zorgden voor een enorme stijging van de energieprijzen en daardoor steeg de inflatie. Er kwam daardoor een einde aan de superlage rentevoeten. Bij de aandelenbeleggers zorgde dat voor pessimisme, omdat zij door die signalen een recessie verwachtten.
4. Time is on your side
Beleggen in aandelen is, zelfs met een ruime spreiding, niet zonder risico. Het risico daalt als uw beleggingshorizon voldoende lang is. Bij een horizon van vijf jaar is het risico op een negatief rendement 11%. Stijgt uw horizon naar tien jaar, dan daalt het risico op een negatief rendement tot 2%. Bij een beleggingshorizon van tien jaar stijgt ook de kans op een rendement hoger dan 5% van 70% naar 80%.
5. Crisissen zijn opportuniteiten
In goede beurstijden durven beleggers al eens euforisch te worden en aandelen te kopen, hoewel ze overgewaardeerd zijn.
Hetzelfde gebeurt in omgekeerde zin bij een beurscrisis. Bedrijven die goed presteren, worden (onterecht) afgestraft. Eens de rede terug de overhand neemt, zijn er dus koopjes te doen. Het jaar na een beurscrisis zagen we al een aantal keer mooie rendementen.
Zin om zelf in een indextracker te investeren?
In het fondsengamma Vivium zitten een aantal ETF’s of indextrackers. Twee van deze indextrackers volgen een duurzame versie van de MSCI World Index. Een duurzame versie betekent dat per sector de slechtst scorende bedrijven op het gebied van duurzaamheid niet opgenomen worden in het fonds. Dit gebeurt per sector om ervoor te zorgen dat de samenstelling van de MSCI World Index zo goed mogelijk gekopieerd wordt. De fondsen zijn:
- Global Sustainable Equities ETF
- Global Climate Change Equities ETF
Investeren in deze fondsen kan al vanaf 50 euro per maand. Interesse? Contacteer uw makelaar.